The Lord of the Rings Online:Mines of Moria

MORIA

Moria nebo též Doly Morie je staré trpasličí město pod Mlžnými horami. Název znamená „Černá propast“ nebo „Černá jáma“ (sindarsky mor - černý, iâ - jáma). Toto temné jméno si město vysloužilo až poté, co z něj byli trpaslíci vyhnáni. Jeho původní název je Trpasluj, v trpasličí řeči Khazad-dûm, v elfštině Hadhodrond.

    Je to staré sídlo pod masívem Mlžných hor, které dříve obývali trpaslíci a hledali v něm drahý kov - mithril. Založil ho Durin Nesmrtelný. Během Druhého věku se na západ od Morie, v oblasti zvané Eregion, usídlili Noldor, kteří si říkali Gwaith-i-Mírdain, národ kovářů. Jejich vůdcem byl Fëanorův vnuk Celebrimbor. Mezi elfy a trpaslíky panoval čilý obchodní ruch. Elfové s pomocí Saurona ukovali Prsteny Moci a když elfové odhalili Sauronovy záměry a jeho pravou totožnost, Sauron s nimi svedl bitvu a téměř všechny je zničil. V té době, roku 1697 Druhého věku, se Brány Morie uzavřely. Trpaslíci tam žili bez kontaktu se zbytkem Středozemě. Roku 1980 Třetího věku však při sledování bohaté žíly mithrilu nechtěně vypustili zlého ducha balroga ze starých časů, a když zemřeli dva jejich králové, byli nuceni odejít. Od té doby tam vládly Sauronovy stvůry a z Morie se stalo obávané místo. I když se trpaslíci vedení Balinem snažili toto místo znovu osídlit (v letech 2989 až 2994), opět je pobili skřeti a trollové. V knize Společenstvo prstenu jím procházelo devět společníků - Aragorn, Boromir, Legolas, Gimli, Gandalf, Pipin, Frodo, Smíšek a Sam. Čaroděj Gandalf s balrogem padli při souboji do propasti, ostatní unikli.

Na Západní bráně Morie byl nápis v elfském písmu tengwar a jazyce Sindarin tohoto znění:

Ennyn Durin aran Moria. Pedo mellon a minno.
Im Narvi hain echant, Celebrimbor o Eregion teithant i thiw hin.

V překladu:

Dveře Durina, pána (krále) Morie. Promluv, příteli, a vejdi.
Já, Narvi, jsem je vyrobil, Celebrimbor z Eregionu napsal tyto runy.

Druhá věta se však dá přeložit jako: Řekni přítel a vejdi

Nápis byl zhotoven z materiálu zvaného ithildin, neboli hvězdoluna, který vynalezl nejspíš už samotný Fëanor a jeho neobvyklou vlastností je to, že ve světle hvězd nebo měsíce září jasným světlem. Společenstvo touto bránou dlouho nemohlo projít, protože jeho členové neznali heslo. Až pak si Gandalfmellon. uvědomil, že nápis špatně přeložili. Heslem bylo právě slovo přítel, sindarsky

 

The Rift of Nûrz Ghâshu

 

Se nachází ve vzdáleném severovýchodním rohu Angmaru. Angmarim v jejich zoufalství otevřeli dlouhé zapečetěné dveře a začali dolovat.V místě známém  jako Rift,  odkryli dávno zapomenuté bájné zlo. Rangers z Gath Forthnír, vedení elfím lordem Iorelenem, nyní sledují tuto expedici a potřebují vaši pomoc!

 

Dávná Historie

 

Během prvního věku, bylo toto město mocné. Posléze se z něj staly ruiny, a bylo ztraceno až do doby, kdy Eldgang – Ohnivý obři jej našli a později znovu obývali tento podzemní brloh. Toto místo bylo označováno v černé řeči jako Rift Nurz Ghâshu.

 

    Starodávné báje vypravují o velkém zápase mezi elfi a Balrogem Thaurlachem. Ve velké bitvě byli mnozí elfové zabiti a Balrog uprchl do jeskyní pod město. Mnohem později když mocný Lord Sauron začal shromažďovat svou armádu, Thaurlach se snažil připojit na jeho stranu, vstoupil do města a začal bojovat proti ohnivým obrům, kteří zde přebývaly. Boj to byl tak veliký, že se zem třásla až vypukla mohutná erupce plná zničujícího ohně.

Bitva tak obrovská si zajistila pozornost dvou Wizardů a Glathlírel, která jako zázrakem přežila boj s Balrogem. Tito mocní skombinovali své síly a znalosti až nakonec si Balroga podrobili. Rozhodli, že musí být uvězněn ve svém oslabeném stavu až do posledních dnů světa. S pomocí Eldgang, vybudovali pečeť a pomocí kouzel zapečetili vstup do Nûrz Ghâshu. Glathlírel se rozhodl střežit toto monstum a chránit ukryt proti vetřelcům.

            Čas plynul, a když se Angmar  znovu zrodil zoufale hledal čím by nakrmil své pece v Carn Dûm. Dva Gorthorogovi  přisluhovači, Barz a Zurm, byli potěšeni, že našli starověký jeskynní systém s velice zvláštním vstupem, rozdrtili pečet a vstoupili dovnitř. Sauron, znalý starověkých bájí a zla pátral co ještě se může skrývat v hlubokých místech země, poslal velkou armádu Ghâshfra do jeskyní. Jedna taková skupina přišla do jeskyní pod Nurz Ghâshu. Tam ale našli starověkou hrůzu, jež  je oddána jen sama sobě…

 

Raid

 

Jedná se o 12-členný raid, kde je možno získat unikátní dropy z bossů, které je pak možné vyměnit u bartrů za epickou výbavu pro jednotlivé classy. Dále po cestě můžete narazit na dropy jako Obsidian Rock Shard a Scraps of Rift-Iron Ore, které je možno vyměnit u Eldgang – Ohnivých obrů za Rift-coins, které je pak možno vyměnit v táboře u Iorelena za další pěknou výbavu.

 

Bossové

 

8 bossů –

Barz, Zurm, Fruz, Zogtark, Narnulubat, Shadow-Eater, Thrang a Thaurlach (Balrog 225K HP)

Near Perfect Sapphire

Padne z: Barz a Zurm. Vymena za: the boots.

Image:Near_perfect_sapphire.JPG

Glinting Amethyst

Padne z: v Zogtarks truhle. Vymena za: the leggings item.

Image:Glinting_Amethyst.JPG

Sparkling Diamond

Padne z: Fruz. Vymena za: the gloves/gauntlets.

Image:Sparkling_Diamond.JPG

Dazzling Emerald

Padne z: Thaurlach. Vymena za: the shoulder item.

Image:Dazzling Emerald.JPG

Firey Quartz

Padne z Thaurlach. Vymena za: the shields or the weapons.

Image:Firey_Quartz.JPG

Glowing Red Ruby

Padne z: truhly od Narnulubats . Vymena za: the chest piece item.

Image:Glowing_red_ruby.JPG

Pristine Opal

Padne z: Thrang. Vymena za: the helm item.

Image:Pristine_Opal.JPG